Pjevačku karijeru Šerfezi je započao  u plesnim dvoranama, a prvi veliki uspjeh doživio je na Dinamovom stadionu u Zagrebu, na gostovanju Domenico Modugna. U 46 godina dugoj, kako je sam volio reći, zabavljačkoj, a ne pjevačkoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom.

Prva ploča Ivice Šerfezija, "Ruže su crvene", bila je njegov veliki diskografski uspjeh. Njome je otvorio ženska srca i svojom pjesmom u njima probudio tihe čežnje i osjećaje. Desetljećima je njegovao svoj način pjevanje te uz instinkt dobrog prodavača, znao je izabrati i obraditi svjetske hitove i s njima očarati domaću publiku. U njegovim pjesmama su se uvijek spominjale suze, ruže, bol, vječna i jedina ljubav, a ti su motivi uvijek znali dirnuti nove generacije publike.
Šerfezi je pravovremeno otkrio tadašnji istočni blok i nezasićeno glazbeno tržište. Na taj prostor donosi imidž zapadnog pjevača te osvaja srca publike tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Istočne Njemačkem, gdje je prodao više od 25 milijuna ploča.

Upravo je Šerfezi prvi u nas snimio prepjev Rock ’N’ Roll standarda Jerryja Leibera i Mikea Stollera ''Kansas City'',  a njegov je repertoar sadržavao znatan broj meksičkih i grčkih pjesama. Zajedno s Ivicom Krajačem i Nikicom Kalogjerom, u hrvatsku popularnu glazbu unio nov, moderni senzibilitet, čije je osnovno obilježje prirodnost vokalne izvedbe.

Šerfezi je rođen 1. prosinca 1935. Bio je i  odličan igrač golfa, redoviti posjetitelj nogometnih utakmica te zaljubljenik u hokej na ledu.  Govorio je ruski, engleski i njemački jezik. Uz sjećanje na "zlatnog dečka domaće estrade" i jednog od posljednjih glazbenih kavalira, zauvijek će ostati i nezaboravne pjesme i stihovi poput "Suze liju plave oči", "Ruže su crvene, (tajne su skrivene, slatka je muzika, ali nije kao ti)", "Ksimeroni" itd.

Nakon teške bolesti, umro je u Zagrebu 28. svibnja 2004.

ROĐENI:

1891. - Slavko Kolar, hrvatski književnik i filmski scenarist
1931. - Jimmy Lyons, američki glazbenik
1935. - Woody Allen, američki glumac i redatelj
1935. - Ivica Šerfezi, hrvatski kantautor i pjevač
1944. - John Densmore, američki bubnjar (The Doors)
1945. - Bette Midler, američka glumica i pjevačica
1946. - Gilbert O'Sullivan, irski pjevač
1957. - Chris Poland, američki gitarist (Megadeth)
1977. - Brad Delson, američki gitarist (Linkin Park)
1985. - Janelle Monáe, američka glazbenica