Napokon smo skužili kaj je to Liga Nacija!

Written by on 11/09/2018

Pojavom novog sportskog natjecanja za nogometne reprezentacije svijeta, pojavilo se i puno upitnika iznad naših glava. Nitko nije sto posto siguran što je to točno “Liga nacija”. Kak’ se igra? Ima li trofeja? Jesu li to prijateljske utakmice? Ima li to veze sa kvalifikacijama za sljedeće Europsko prvenstvo?

Saša Buneta je pravila tog natjecanja neuspješno pokušao objasniti Tamari, ali ona se radije pozvala na znanje naših slušatelja. Isprva, također neuspješno! Javile su nam se vjerne slušateljice Ana i Danijela, koje se nisu baš najbolje snašle. Ana je mislila da je to; “…možda nekaj za djecu?!”

Danijela je pokušala biti preciznija; “Čula sam da je to novitet nekakav, da se malo popuni vrijeme između svjetskih i europskih prvenstava. S obzirom da je to tek u startu, mislim da nikome nije puno poznato”.

Naravno, nije dugo trebalo da se jave dečki koji su imali spremno objašnjenje. Tu je najbolji bio Tomislav Krešo, inače student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i veliki ljubitelj nogometa!

On je to sve opisao onako laički i jednostavno; “Znači, u Ligi nacija se skupljaju bodovi. Protiv svake reprezentacije u našoj jakosnoj skupini igramo dvije utakmice. Također, Španjolska i Engleska međusobno igraju po dvije utakmice. Na kraju, onaj tko ima najviše bodova ide u PlayOff, gdje može osvojiti trofej”.

Reprezentacije koje budu zadnje u skupini, ispadaju, dok druga reprezentacije u jakosnoj skupini, pada u niži rang.  Najviše pitanja je bilo u vezi kvalifikacija za EURO 2020. “Liga nacija” tu igra svoju ulogu i to kao svojevrsna pomoć reprezentacijama.

Momčad koja bude dobra u “Ligi nacija”, moći će imati lakši put u kvalifikacijama za EURO.  Ako npr. Vatreni u samim kvalifikacijama ne budu bili prvi ili drugi u svojoj skupini, a biti će dobri u “Ligi nacija” – to im može pomoć za izravnu kvalifikaciju.“, kaže Tomislav.

Drugim riječima, ako Hrvatska reprezentacija ostvari odličan rezultat u “Ligi nacija”, a u kvalifikacijama budemo treći u skupini, onda imamo izravan plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

 

Saša je morao priznati Tomislavu vrhunsko poznavanje nogometa, a Tomi se odjavio sa; “Ja sam Tomislav Krešo, a vi ste informirani”. Samo ćemo dodati, Marko Prlić – čuvaj svoje radno mjesto. Kako je to sve zvučalo u eteru, poslušajte ovdje;


Current track

Title

Artist