Astronomi kreću u najveću ikada potragu za vanzemaljskim životom

Written by on 18/02/2020

Institut SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) započinje najveći projekt potrage za znakovima života u svemiru, koristeći jedan od najvećih radio opservatorija na svijetu VLA (Very Large Array) u Novom Meksiku.

SETI će koristiti 28 golemih radio teleskopa za prikupljanje informacija sa svih dijelova neba i sve procesirati superkompjuterom, koji će tražiti znakove tehnologije u signalima. Ovo je prvi veliki pomak privatno financiranog SETI-ja u „mainstream” znanost. Direktor VLA, Tony Beasley, je pitanje postojanja drugog života u svemiru nazvao jednim od najvećih u današnjoj znanosti. Direktor SETI-ja, Andrew Siemon, je uvjeren da nam je u prirodi pronaći druge u svemiru iako nije siguran koju poruku bi poslao, osim „Bok”.

SETI Institut je već godinama uključen u niz projekata i još više ih planira, ukljućujući „Breakthrough Listen Initiative”, koja je od 2015. snimila dva petabajta (2 milijuna gigabajta) podataka o radiovalovima. Sve snimke se slobodno mogu preuzeti na stranici https://breakthroughinitiatives.org/opendatasearch , a SETI poziva sve zainteresirane da se uključe u analizu goleme količine podataka.


Current track

Title

Artist