GRAVELMAN ZAGREB 2020

Written by on 01/09/2020

“Gravelman Zagreb 2020.” nova je biciklistička utrka humanitarnog karaktera duga 100km, a održat će se 20.9.2020. sa startom i ciljem na zagrebačkom Bundeku. Projekt je proizašao iz tima Segment21 koji je ove godine već organizirao dva vrlo zanimljiva i posjećena brdskobiciklistička maratona – “xcm Occupy Samobor” i “The Capital” u PP Medvednica.

Ovoga puta napravljen je odmak od klasičnog brdskog biciklizma (mountain bike-a / mtb-a) ka Gravel smjeru – novoj grani biciklizma koja u posljednje vrijeme okuplja sve veći broj pobornika. Osim zadržavanja postojećih ljubitelja ovog sporta, gravel privlači i nove rekreativce koji se ne mogu oduprijeti prednostima koje pruža vožnja u prirodi, a uključuje i cestovne bicikliste koji polako otkrivaju prednosti off road vožnje. Gravel je u direktom prijevodu s eng. nazivlja šljunak, a i to je, uz asfalt, podloga po kojoj se vozi – dakle, tehnički nije zahtjevno. Međutim gravel je svoju popularnost stekao više karakterom vožnje i povratkom prema nekadašnjim vožnjama s kojima smo svi krenuli.

Link za prijavu je OVDJE!

Današnji bicikli usko se segmentiraju za određene discipline, a gravel bicikli su baš ono što smo nekada imali kao djeca – jedan bicikl za sve pustolovine – makadamske puteve, cestu, dobro utabane zemljane puteve i sve između. U takvim vožnjama dan je mirisao na pustolovinu jer nikada nismo znali gdje ćemo završiti, koliko kilometara ćemo napraviti i kada ćemo se vratiti – baš taj nesputani osjećaj učinio je gravel izrazito popularnim u posljednjih par godina.

Kako bi utrku približili široj populaciji, jer je ona uistinu najbolja platforma za sve koji žele otići na vožnju, a ne znaju gdje, kada i kako – ili samo ne žele ići sami – ekipa iz Segmenta21 izokrenula je već uvriježeni koncept gdje se natjecatelji utrkuju jedni protiv drugih i izmislila potjeru.

Pravila su jednostavna – na Gravelman-u svi natjecatelji startaju istovremeno, a s vremenskim odmakom za njima kreće i ekipa lovaca (potjere) čiji je zadatak prestići što više natjecatelja, dok je zadatak natjecatelja doći u cilj ispred vozača potjere ne bi li si osigurali status Gravelman-a. Svi koje potjera sustigne mogu nastaviti vožnju, ali pri ulasku u cilj imaju status Finisher-a, a ne Gravelman-a. Najveći poticaj u što bržem “prevaljivanju” tih 100km doprinosi činjenica da za svaki prestignuti kilometar potjere Segment21 donira 1 kunu udruzi Crveni Nosovi koja ljudima u teškim i kriznim situacijama želi vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Da bi utrka bila još originalnija, možda će vam izazovnije biti bježati od potjere koju čine naše sportske zvijezde, pa će vas tako pokušavati prestići veslački olimpijski pobjednici – braća Sinković, zatim poznati hrvatski biciklist Filip Kvasina te biciklistica, triatlonka, trail trkačica i pobjednica na europskom prvenstvu WUCA 2019. biciklističke utrke na 12h s odvezenih 430km – Maja Marukić, a ostala imena lovaca ćemo objavljivati svakih 5 dana do utrke. Kažu da je u dobrom društvu sve lakše, stoga utrku podržavaju i poznata lica iz showbiz-a poput Renea Bitorajca, Saše Bunete, Maria Valentića i Vedrana Mlikote, a niti naša najuspješnija atletičarka Sandra Perković nije odoljela okušati se u ovom izazovu.

Svi oni znojit će se zajedno s vama i pokušati pobjeći potjeri ne bi li, osim osobnog zadovoljstva, izmamili i što više osmijeha na lica potrebitih. Stoga budite dio cjelodnevne vožnje za Crvene Nosove popraćene popodnevnim druženjem uz odličnu muziku, no ne zaboravite na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Budite pobjednik od početka, vidimo se na Bundeku!
Utrku omogućuju partneri projekta – Keindl sport, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding, Antena Zagreb, Hendrih Feldbauer i drugi.


Current track

Title

Artist