Ivan Đikić otkrio zašto imamo visoke brojke oboljelih i umrlih

Written by on 16/09/2020

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić jutros je telefonski gostovao u Jutarnjem showu Antene Zagreb kako bi odgovorio na pitanja vezana za mogućnost korone kao sezonske bolesti, mogućeg cjepiva protiv koronavirusa, a ujedno je i ocijenio rad kriznog stožera u vrijeme svjetske pandemije.

Naime, u medijima se zadnjih dana dosta pisalo o tome kako bi koronavirus mogao postati sezonska bolest u zemljama s umjerenom klimom ako čovječanstvo stekne imunitet krda. Studija je to s američkog sveučilišta Bejrut u Libanonu, gdje su zaključili da će se javnost morati naučiti živjeti s novim koronavirusom te nastaviti s prakticiranjem epidemioloških mjera. Upravo tu studiju komentirao je Ivan Đikić:

Nema nikakvih argumenata za sada da je to sezonski virus. On se pojavio u jesen prošle godine, traje skroz do danas i trajat će još cijelu ovu jesen i zimu. Radi se o pandemiji, a ne o sezonskom virusu!

Dosta se govori i o novom mogućem cjepivu za kojeg Đikić kaže da će do kraja godine sigurno njih nekoliko završiti na kliničkim ispitivanjima faze tri, dok bi se prva primjena za javnost mogla dogoditi već početkom 2021. Sve ranije najave cjepiva nazvao je medijskim nagađanjima. Ipak, nas je zanimalo bili on osobno preporučio cijepljenje čim se otkrije konačno cjepivo protiv COVIDa, ili je ipak pametnije pričekati da se pokažu rezultati djelovanja? 

Svaki educirani i obrazovan građanin, a i oni koji slušaju stručnjake će prvo treba proučiti o čemu se radi, koja je kvaliteta cjepiva, koje su nuspojave… Svatko će na kraju odlučivati za sebe.“, rekao je Đikić. U razgovoru je dodao kako je cjepljenje protiv gripe osobni stav. 

Moja obitelj i ja se svake godine educirano cijepimo. Odlazimo, provjeravamo koje vrste cjepiva su napravljenje. U Hrvatskoj bi trebalo bolje izvjestiti javnost da znaju zašto je vrijedno cijepiti se protiv gripe sada. U ovoj godini kada imate COVID pandemiju to će biti dodatni plus za javnost. Smanjiti će se broj oboljelih od gripe i na taj način će liječnici imati manje problema razlikovati gripu od COVIDa.

Može se dogoditi da imate u jednoj obitelji ili kod jedne osobe koinfekciju između dvaju virusa… Ipak, na temelju znanstvenih podataka takva coinfekcija nije još nikad testirana i ne znamo kako će se ponašati ta dva virusa (COVID i virus gripe). Prema drugim virusima ta coinfekcija nije prečesta. Nije to nešto zbog čega bismo se trebali brinuti da ćemo imati ogromnu smrtnost. U svakom slučaju biti će veći broj ozbiljno oboljelih sa simptomima i može povećati smrtnost… Osobno bi preporučio cjepljenje protiv gripe.

Nacionalni stožer civilne zaštite je od prvog dana pandemije imao veliku podršku javnosti, ali ona se do danas drastično promijenila. Evo kako njihov rad ocjenjuje ugledni znanstvenik;

Teško je dati crno-bijelu sliku. Sve je u brojevima i konkretnim činjenicama. Stožer je postavljen kao političko tijelo, ali je na početku zbog straha stožer implementirao možda i 100% stručnih mjera u svoj rad. I tada je stožer percipiran kao stručno tijelo i svi znanstvenici svijeta su podupirali takav stav stožera.

Ali onaj trenutak kada je došlo do političkog utjecaja da je potrebno otvaranje granica s BIH, dijelom zbog izbora, da smo trebali imati agresivnu promociju turizma kao da nam je to jedini spas i kada smo govorili da je virus oslabio, a to je došlo od ministra Beroša, onda ste vidjeli da u tom djelovanju stožera sve više dolazi do političkih odluka, a sve manje do stručnih podataka.

I to je dovelo do toga da su izgubili povjerenje većeg dijela građana. Zato smo danas u ovoj situaciji gdje ni građani nemaju više povjerenje da je to stručno tijelo. Trebalo bi biti stručno tijelo jer je u pitanju zdravlje, zaštita, pitanje života i smrtnosti građana u Hrvatskoj.

Javnost je za pogoršenje situacije i velike brojeve novozaraženih krivila odluku stožera koji je otvorio granice zbog turizma. Jeli to bila pravovaljana odluka?

Krivi je dojam u javnosti da se to dogodilo zbog turizma. Nije se dogodilo zbog turizma. Trebali smo se dobro pripremiti i više testirati dok su nam turisti bili u zemlji. Prema dosadašnjim podacima manji je broj virusa došao s turistima nego što smo ih imali u Hrvatskoj. Svi podaci iz šestog mjeseca govore da je gotovo 100 posto ulaznih virusa došlo iz Srbije i BIH u to vrijeme.

Turizam kao grana koja je važna nije kriva za naše povećanje brojeva. Današnji broj umrlih na 100 tisuća stanovnika nas stavlja samo iza Bugarske, Rumunjske i Španjolske, gdje smo bili daleko ispod u lipnju. Druge zemlje su isto imale turiste. Ono što se nama dogodilo je da smo se mi, nažalost, previše zaigrali govoreći da smo pobijedili virus, da je virus oslabio… To je sve bilo nestručno i to ignoriranje virusa nas je dovelo do toga da sada imamo više umrlih po ljetu nego što smo imali na proljeće.”


Continue reading

Current track

Title

Artist