Jutarnji Show tražio finiju trpezu – Božić vs. Uskrs

Written by on 29/03/2018

Još nas samo nekoliko dana dijeli do Uskrsa, koji ove godine pada upravo na 01.04. ili popularno zvan kao „prvi april“. No Tamara i Saša u Jutarnjem Showu razgovarali su na temu hrane koju tradicionalno spremamo za taj blagdan.

Točnije, zanimalo ih je koja je trpeza draža slušateljima? Ova Uskršnja sa kuhanom šunkicom, mladim lukom, jajima i slično ili radije vole omastiti brk onom Božićnom, gdje uvijek ima neko fino pečenje, sarmica, mlinci?

Slušatelji su se redom javljali na besplatni 0800 8970! Mihaela je jasno rekla; „Uskršnja! U principu mi imamo uskršnji doručak, gdje se onda kroz cijeli dan jedu ostaci tog doručka. Tu su šunkica, jaja, rotkvica, mladi luk i to se proteže kroz cijeli dan“.

Vedran je pak rekao kako tu nema dileme; „Božićna je uvijek slađa, ipak je finija. Nije ni Uskršnja trpeza za baciti, da se razumijemo ali Božićna je ipak više njami.“

Neven je pak napravio raspodjelu po emociji i ukusu; „Emotivno se više veselim Božiću jer tada ja i supruga spremamo večeru roditeljima, ali što se samog jela tiče, jači je Uskrs.“

„Ako je Uskrs; šunka, jaja kuhana i luk za doručak, to je ništa ekstravagantno. Zato je po meni Božić jači.“ – rekla je Biljana.

Inače, Hrvati mjesečno prosječno potroše 55 milijuna komada jaja, a u ovo pred-uskrsno vrijeme, potrošnja skače za još 25 milijuna. Paradoksalna u cijeloj priči je činjenica da je potražnja za jajima veća za vrijeme Božića nego Uskrsa.

No u igri tko nam je draži, Zeko ili Djed Božičnjak, ima još usporedbi. Božić uvijek pada na fiksni datum, ali usred zime. Uskrs šeta po proljeću u rasponu od nekoliko dana i uvijek je temperaturama topliji. Isto tako, Božić ima samo jedan neradni dan, kojeg uvijek moramo pratiti hoće li pasti baš na radni dan. Uskrsni ponedjeljak govori sam za sebe i zato nam je draži.

Po pitanju Uskršnjeg obroka javila nam se i vegetarijanka Andrea koja ima svoju alternativu; „Uvijek si možete nešto izguštati, uvijek si možete nešto posebno napraviti. Nekako vam je tu i bolji balans. Niste u opasnosti da se prejedete za blagdane.“

No kada je u pitanju „must-have“, stvar je jasna; „Šunkica, jaja, rotkvice, hren, luk. Taj dio je stalan, a uz to se svake godine može nešto novo dodati.“ kaže Neven. „Kao i svake godine tu je kuhana šunka, mladi luk, pofarbena jaja, rotkvice – to je klasika ako govorimo o doručku“ napominje Vedran.

Nezavisni hrvatski sindikati i ove su godine analizirali cijene blagdanske potrošačke košarice gdje se opet osjeti razlika u odnosu na prošlu godinu.

Postoje tri vrste košarica. U onu bogatiju uvrštene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka.
U srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, točnije srdela i sušena lopatica.

ako bogatija košarica ove godine iznosi 1.618,42 kn, dok je prošle godine iznosila 1.595,06 kn. Ovogodišnja srednja košarica iznosi 1.119,91 kn, a prošle je godine iznosila 1.103,47 kn. Skromna košarica ove godine iznosi 611,83 kn, a lani je iznosila 591,72 kn. Ugrubo, vrijednost sve tri košarice je povećana za dvadesetak kuna.


Current track

Title

Artist