JutarnjiShow – Tražili smo tradicionalni hrvatski doručak i dobili ovo!

Written by on 22/03/2018

Da je doručak najvažniji obrok u danu, učili su nas još od prvog razreda osnovne škole. No ekipa Jutarnjeg Showa se zapitala što bi to bio pravi tradicionalni hrvatski doručak?

Znamo kako svaka država svijeta ima svoje običaje i tradicije, a mnoge od njih su usko vezane upravo uz hranu. Svi znamo za britance kojima su jaja, kobasice i špek svetinja. Ili pak francuze koji dan započinju kroasanom i kavom.

Ako listamo internetom, uglavnom pronalazimo liste s tradicionalnim doručcima iz raznih država svijeta. Npr. rusi će vam za doručak, ili kako ga oni zovu „zavrtak“, pripremiti tanku palačinku, heljdinu kašu te svježi sir.

Česi se ujutro časte šnitama raženog kruha s namazom putra i kobasicom. Nijemci vole svježi kruh, hladne nareske, sireve i pekmez uz kavu ili čaj. Talijani pak, kao i Francuzi dan ne započinju bez kapučina i kroasana.

Problem je što se na tim listama, pod hrvatski tradicionalni doručak uglavnom spominje – burek! Čak nije ni definirano kakav. Ovako su nam javili slušatleji

Sandra kaže da tradicionalnim smatra; “…špek ili čvarke, kruh, jedno prženo jaje na oko i budući da je to samo po sebi jako masno, neki čaj uz to.”

Iris se prisjetila što je jela njena mama kao mala; “Hrvatskim tradicionalnim doručkom smatram žgance i bijelu kavu. To se nekada jelo, kada je moja mama bila mala.”

Srbi za doručak jedu lepinju s kajmakom, kukuruzni kruh ili kačamak. Španjolci će u ovo doba dana najradije pojesti tost sa margarinom i ribanim paradajzom. Amerikancima je tradicionalni doručak postao slatki cornfleks!

Sandra je bila iskrena; “Ako ćemo baš onako za istač po hrvatskom tradicionalnom doručku, onda u pravilu tu mora biti zastupljeno nešto od naših domaćih proizvoda.”

Najpoznatiji doručak na svijetu je vjerojatno onaj britanski, koji kao da je nastao u samom srcu Slavonije. Sadrži grah, kobasice, slaninu, jaja, gljive i tost. Mi smo zato u potrazi za onom što bi mogli zvati hrvatskim tradicionalnim doručkom.

Bacili smo oko i na Reddit, gdje se ova tema već par godina provlači. Jedan komentator navodi; „Sir i vrhnje sa mladim lukom, kulen i kajgana, bjeli kruh i jogurt“. Drugi pak piše kako je; „Baka skuhala kavu i u nju drobila kruh te tako jela. Dida također“.

Neki su pak šaljivi pa su kao hrvatski doručak pisali samo; „cigareta i kava“, što izgleda i nije baš tako daleko od istine.

Iris dan započinje ovako;

S njom se složio i Zoran; “Ja ne doručkujem od srednje škole, makar je doručak glavni obrok u danu. Ja popijem crnu kavu i to mi je sada zamjena”

Zoran se nadovezao; “Mislim da je tradicionalni hrvatski doručak odavno umro. Svaki doručak u Hrvatskoj započinje kavom, a sljedeći korak je posjet pekari. Tempo života nas tjera dalje i prilagođavamo se tome.”

Teško je definirati jer možda jesmo mala zemlja ali zato jako raznolika. Bitno je da na početku dana pojedete nekaj kaj će vas dići i pogurati u novi radni dan! Dobar tek!


Current track

Title

Artist