15. Noć muzeja u Zagrebu

Written by on 29/01/2020

Ovaj petak se održava 15. manifestacija Noć muzeja, tijekom koje se svim posjetiteljima otvaraju vrata brojnih ustanova u Zagrebu i širom Hrvatske.

Prije 15 godina, prva Noć muzeja se odvila na samo šest lokacija u Zagrebu sa 10 000 posjetitelja, a ove godine se održava na 43 lokacije u Zagrebu i preko 200 u Hrvatskoj na kojima se očekuje više od 250 000 posjetitelja. Tema ovogodišnje manifestacije je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, s ciljem da hrvatski muzealci podsjete posjetitelje o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti”. Programi Noći muzeja počinju od 18 sati i otvoreni su do 1 sat u noći.

Kratak pregled samo nekih lokacija u Noći muzeja:

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu priprema izložbe radova studenata, više radionica o stvaranju i restauraciji umjetnina, te portretiranje posjetitelja.

Arheološki muzej u Zagrebu u povodu stogodišnjice rođenja prve kustosice Pretpovijesnog odjela AMZ-a, postavlja izložbu „Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije”.

Državni arhiv u Zagrebu će povodom Noći muzeja 2020. , 31. siječnja u 18 sati otvoriti izložbu “Arhiv o muzejima”. Naglasak će biti na pričama gornjogradskih muzeja, u kombinaciji izložaka arhivskog gradiva i gradiva koje su povodom ove izložbe ustupili pojedini gornjogradski muzeji.

Etnografski muzej u Noći muzeja priprema raznovrstan program za sve uzraste. Uz stalne postave narodnih nošnji i izvaneuropskih kultura, razgledajte i izložbu Kapa Dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave, kojom smo obilježili 100. obljetnicu osnivanja Muzeja. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u pričaonici ”O šeširima i ljudima”, a oni nešto stariji imat će priliku okušati se u raznim igrama s ludim šeširima.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Noći muzeja sudjeluje s interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala, velikom igraonicom starih igara i igara nadahnutih legendarnim računalnim igrama te druženjem uz prikladnu retro glazbu.

U Galeriji Klovićevi dvori moći ćete pogledati izložbu Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935. kojom se obilježava 90. godina od osnutka Udruženja umjetnika Zemlja, kao jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnog razdoblja.

Hrvatski glazbeni zavod priključuje se obilježavanju 140. godišnjice Muzeja za umjetnost i obrt izložbom u predvorju Velike dvorane HGZ-a, s najzanimljivijim glazbenim instrumentima iz HGZ-ove zbirke koja je na pohrani u Muzeju. Riječ je uglavnom o puhačkim instrumentima iz 19. stoljeća.

U Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći će saznati brojne informacije i zanimljivosti o Zagorkinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu, kao i o programima koje se provodi Centar za ženske studije.

Muzej čokolade Zagreb po prvi put sudjeluje u Noći muzeja i omogućava besplatnu posjetu uz stručno vodstvo i to za točno 180 posjetitelja. Besplatne karte možete preuzeti na blagajni muzeja.

Muzej grada Zagreba ove godine posebno naglašava aktualnu izložbu „Zagrebački solisti”, povodom čega će održati i tri glazbena nastupa, s početkom u 19, 20 i 21 sat.

Muzej Mimara vas poziva da razgledate stalnu postavu te saznate više o izloženim predmetima koristeći besplatni multimedijski vodič Smart Guide. Aplikacija ATM REALITY otvorit će Vam pogled u prošlost prostora zgrade muzeja na prijelazu u XX. Stoljeće.

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja izložbe: „Od imaginacije od animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, „Kolekcija za budućnost”, „Konstrukcije Zlatka Kopljara”, „Program GLOBE: The Global Learning and Observations to Benefit the Environment” i još sadržaja.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla posjetitelji će moći razgledati stalni postav Muzeja u prizemlju i Planetarij. Za razgled će biti dostupna i izložba Davor Grünwald “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”, koja je postavljena u izložbenoj dvorani Muzeja. Uz to će se održavati predavanja u planetariju i u demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle svakih sat vremena.


Current track

Title

Artist