Jubilarna 90. dodijela filmske nagrade Oscar

Written by on 06/03/2018
Svečanu ceremoniju dodjele i noćas je u Dolby Theatru vodio Jimmy Kimmel koji se u uvodnom monologu osvrnuo na problem seksualnog uznemiravanja u Hollywoodu.

Fantastična drama “The Shape Of Water” (Oblik vode) reditelja Guillerma del Tora osvojila je Oscara za najbolji film. Najbolji glavni glumac 90. dodjele nagrada Oscar je Gary Oldman za ulogu u filmu “Darkest Hour”, dok je najboljom glumicom proglašena Frances McDormand za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (Tri plakata izvan grada).

Pored toga, Del Toro je za film “The Shape Of Water” (Oblik vode) osvojio Oscara za najbolju režiju. Film je odnio kipića i za najbolju scenografiju i najbolju originalnu glazbu.

Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Sam Rockwell za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (Tri plakata izvan grada) koji je bio nominiran u čak sedam kategorija.

Allison Janney je za ulogu u filmu “I, Tonya” (Ja, Tonya) nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu, dok je ekipa filma “Darkest Hour” (Najmračniji sat) osvojila Oscara za najbolju šminku i frizuru. Ova nagrada ne predstavlja veliko iznenađenje, jer su kritičari hvalili Garyja Oldmana koji je utjelovio Winstona Churchilla u ovom filmu. U rukama make-up stručnjaka provodio je četiri sata dnevno, a ukupno više od 200 sati.

Nagradu za najbolji kostim dizajn dobio je dizajner Mark Bridges za film “Phantom Thread”. Film “Dunkirk” reditelja Christophera Nolana osvojio je Oscara za montažu zvuka i najbolji zvuk. Nolanov film o evakuaciji savezničkih vojnika iz francuskoga grada Dunkirka u maju 1940. godine nagrađen je i Oscarom za najbolju montažu.

Oscar za najbolje vizuelne efekte osvojio je film “Blade Runner 2049”. Ovaj film nagrađen je i Oscarom za najbolju filmsku fotografiju koji je otišao u ruke Rogera A. Deakinsa.


Current track

Title

Artist