Luka Bulić nije ofarbao svoja jaja!

Written by on 19/04/2019

Dva glavna načina za korištenje vlastitih boja su da se boje za jaja dodaju dok se ona i kuhaju ili ih bojimo nakon su već tvrdo kuhana. Mnogo brže je kuhati boje i jaja zajedno, ali za to će vam tako trebati nekoliko posuda, ako želite više boja. Bojiti jaja nakon što su kuhana zauzeće dosta suđa i trajati više vremena, ali je vjerojatno praktičnije.

Ipak, našeg Luku Bulića brine samo jedna stavka – boja. Boja koja se jednostavno ne želi primiti na ljusku jajeta. Svoju novu žalopojku pretopio je u stihove još jednog Bullhita.

Jedan od popularnijih načina bojanja Uskrsnih jaja je taj da se kuhaju u ljusci crvenog luka s motivima djeteline, lišća i sl., a također možete škarama sitno isjeckati ljusku od crnog i bijelog luka i ukrasiti jaja. Da jaja ne bi pucala, izvadite ih nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu. Operite ih i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte ih nešto dulje, na laganoj vatri. Ako želite da boja bude izražajnija, jaja ostavite potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku. Jaja za jelo moraju ostati svježa i zdrava.

Na gore opisani način, možete isto učiniti sa špinatom, ciklom, crvenim zeljem, kavom, brusnicom, mrkvom, kurkumom, sokom od borovnica za drugačije boje!

JARKO ŽUTA – 3 žlice kurkume ili šafrana u prahu dodajte u 1 L vode. Dodajte 2 žlice bijelog octa.

ŽUTO NARANČASTA – Skuhajte u 1 L vode koru od 12 glavica crvenog luka srednje veličine, te dodajte 2 žlice bijelog octa.

NARANČASTA – U 1 L vode dodajte 5 žlica slatke crvene paprike, te dodajte 2 žlice bijelog octa.

CRVENA – konzevirane višnje i sok od višanja

TAMNO CRVENA – konzervirana cikla u soku od brusnica- umjesto vode

SVIJETLO RUŽIČASTA – U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda i dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

JARKO RUŽIČASTA – Pomiješajte 300 mL soka od cikle i 300 mL soka od brusnica.

SVIJETLO ZELENA – 2 šake lavandinih cvjetova ili 1 pakiranje zelenog čaja pomiješajte s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje i kuhajte u pola litra vode.

TRAVA ZELENA – špinat i borovnice
Pomiješajte po 100 g listova špinata i smrznutih borovnica, usitnite ih u blenderu i dodajte 1l soka od borovnica, prokuhajte, procijedite i u tekućinu dodajte 2 žlice kurkume u prahu.

PLAVA – crveni kupus, sok od borovnice
Nasjeckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine i prelijte s 1 L vode i prokuhajte. U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih borovnica i dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

SIVO PLAVA – U blenderu usitnite 100 g smrznutih borovnica i dodajte im 400 mL soka od borovnica. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

LJUBIČASTA – Konzervirana cikla i sok od cikle, sok od crnog grožđa, crveno zelje

SIVA – 100 g smrznutih višanja i borovnica usutnite u blenderu. Dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

SMEĐA – 2 žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mL vrlo jake hladne ili vruće kave i dodajte 2 žlice bijelog octa.


Current track

Title

Artist