Ne paničariti! Evo što činiti u slučaju potresa:

Written by on 23/03/2020

Zagreb je u nedjelju ujutro probudio najjači potres u posljednjih 140 godina.

Nekoliko snažnih potresa od kojih je najjači bio 5.5 po Richteru uzrokovali su velike materijalne štete u užem centru Zagreba. Ljudi su instinktivno izašli na ulice, što je pak dodatno povećalo rizik od širenja virusa COVID 19.

Premijer Andrej Plenković izrekao je možda i najvažniju informaciju u vezi s ovom situacijom:”Ugroza od Corone virusa je veća od ugroze potresa.”

Iz Stožera Civilne zaštite objavili su upute o tome kako se ponašati u ovoj situaciji:

Također, podsjećamo na upute Civilne zaštite u slučaju novih potresa:

Prije potresa: Naučite kako se ponašati u slučaju potresa odredite jedno sigurno mjesto u svom domu pripremite svjetiljku, mobitel, radio, rezervne baterije i torbicu prve pomoći te naučite tehniku pružanja prve pomoći saznajte i upamtite gdje je glavna sklopka za struju te gdje su i kako se zatvaraju glavni ventili za plin i vodu uvijek imajte odrđene zalihe hrane

Za vrijeme potresa: Nemojte paničariti i pokušajte se smiriti ako ste u prizemnim prostorijama izađite i udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina (oprez, čuvajte se padajućih dijelova) ako ste u višim katovima, skonite se pored nosivih zidova, ispod teškog komada pokućstva (stola) ili ispod nosive grade. Ne koristite stubišta i dizala. Odmaknite se od stakla, prozora, visokog pokućstva, zrcala i pregradnih zidova ako ste u vozilu zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u vozilu

Nakon potresa: Kad prestanu prvi potresi, napustite prostorije na najpogodniji način – nikad ne koristite dizalo- i uzmite najvažnije stvari isključite struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu ako ste ozljeđeni, ukoliko ste sposobni, sami sebi pružite prvu pomoć, a do dolaska timova za spašavanje i ostalim ako ste zatrpani pokrijete usta maramicom ili tkaninom i lupkajte po najbližoj cijevi ili zidu tako da vas spasioci mogu čuti i odrediti gdje se nalazite. Ne vičite. Štedite energiju.


Current track

Title

Artist