Nema kvasca u trgovinama? Napravite ga sami!

Written by on 20/03/2020

Fotografija iz jedne trgovine u Zagrebu razbjesnila je mnoge. Jedna je žena u trgovini u Zapruđu odlučila kupiti 6000 paketa kvasca, čime je brojnim drugim ljudima uskratila mogućnost da dođu do proizvoda.

Fotografija je objavljena na Facebooku i brzo se proširila društvenim mrežama. Autorica je napisala: “Tko je tu lud! Jutros žena bez trunke srama kupila 6000 vrećica kvasca! U Plodinama u Zapruđu….. suprug je pitao da kako je nije sram…. žena hladno da kaj koga briga”.

Priču o ‘gospođi s kvascom’ čula je i naša slušateljica Jelena koja nam je poslala tri recepta uz pomoć kojih sami možete doma napraviti kvasac.

NAPRAVITE SAMI KVASAC!!!
Kvasac je kiselo, rijetko tijesto koje se ‘uzgaja’ u staklenci, a on je ključan za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju tijesta. Kako biste napravili svoj domaći kvasac, donosim vam tri jednostavna recepta.

Kvasac od voća

Potrebni su vam jedna jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode. Prvo jabuku prepolovite na pola, izvadite njenu jezgru te naribajte u jednu posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići. Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac spreman je za upotrebu. Za savršen kruh potrebno vam je 250 grama kvasca, a ostatak smjese se nastavi održavati dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan umiješajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu. Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu. Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te tijekom dana promiješajte još dva do tri puta. Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana te tako napravite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš je kvasac gotov i spreman za upotrebu

Kvasac od krumpira

Skuhajte jedan krumpir u komadićima dok se ne skuha temeljito. Iscijedite ga, ali sačuvajte vodu od njegova kuhanja. Krumpir umiješajte s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera. Ostavite da se smjesa ohladi te zatim dodajte jednu četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira.


Current track

Title

Artist