Besplatan popravak bicikla u Biciklopopravljaoni!

Written by on 14/03/2018

Iako biciklistima narednih dana možda neće biti baš najbajnije vrijeme za pedaliranje, možda je vrijeme da svoj bicikl servisirate i pripremite za proljeće! To možete svakog četvrtka sasvim besplatno!

Ekipa koja će vas rado primiti u svoju malu radionicu nalazi se u Frankopanskoj 1, a ime će vam biti lako pamtljivo – „ Biciklopopravljaona“. Oni aktivno djeluju već devet godina, a nas je zanimalo koja je im je bila inicijalna ideja;

“Omogućiti građanima da uštede novac, da besplatno poprave svoj bicikl.” – Odgovorio nam je koordinator Eugen Vuković. “Projekt je pokrenut u ljeto 2009. godine i do sada je u Biciklopopravljaoni servisirano više od 6.000 bicikala.”

 

Naravno, svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da nauče sami popraviti svoj bicikl, no tu postoji mala caka:

“Svi koji dođu sa svojim biciklom, moraju na neki način u popravku svog bicikla i sudjelovati. Znači ne mogu samo doći, ostaviti svoj bicikl i otići na kavu već građani moraju sa našim volonterima sudjelovati u popravku” – naglasio je Vuković. Korištenje Biciklopopravljaone je besplatno za sve koji dođu, no treba imati na umu da oni dijelove ne prodaju. Umjesto toga, prikupljaju donacije u obliku dijelova i starih bicikla.

 

Biciklopopravljaona je inače projekt pod okriljem Zelene akcije kojim se osigurava prostor i sav potreban alat te pomoć za popravak. Kako se tur adi o volonterima, imaju specifično radno vrijeme.

Već godinama rade samo četvrtkom i to u vremenu od 17 do 20 sati.

Zanimalo nas je s kakvim se anegdotama najviše susreću, od čega je Eugen izdvojio da su većina volontera zapravo volonterke te mnogi građani znaju komentirati kako bi radije muškarca da im popravi bicikl.


Current track

Title

Artist