Počela sezona KRPELJA

Written by on 30/04/2019

Lijepo vrijeme nas je sve potaknulo da izađemo van u prirodu.No, nismo tamo jedini. Krpeljima je počela sezona i trajati će sve do jeseni.

Krpelji su opasni za ljude i životnje jer mogu biti prenosioci bolesti. Lajmska bolest je najčešća, samo u Zagrebu u posljednjih 5 godina zabilježeno je 120-130 slučajeva. Najveći broj oboljelih registriran je u periodu od svibnja do srpnja. Za bolest je karakteristična prstenasta kožna promjena i obično se javlja 7-14 dana nakon uklanjanja krpelja. Ako primjetite bilo kakve promjene, javite se svom liječniku.

Krpelji vole dobro prokrvljena mjesta poput pazuha, prepona, pupka i vlasišta tako da nakon svakog boravka u prirodi dobro pregledajte ta kritična mjesta. Ukoliko primjetite krpelja na sebi ili kućnom ljubimcu nemojte ga mazati lakom za nokte, acetonom, petrolejem ili nekim drugim “narodnim” lijekovima i metodama. Primite ga pincetom što bliže koži i okomito ga izvucite van

Prije odlaska u prirodu, prikladno se obucite, ne hodajte bosi i nosite hlače dugih nogavica te izbjegavajte hodanje kroz visoku travu.


Current track

Title

Artist