Čuvajte glave – vrane ponovo napadaju!

Written by on 05/06/2018

Iako su na glasu kao jedne od najpametnijih ptičjih vrsta – jednako su toliko i bezobrazno agresivne kada su u pitanju njihovi mladi. Svake godine u periodu od sredine svibnja do početka lipnja bilježi se povećani broj napada vrana na građane, a prva ovogodišnja žrtva bio je 84-godišnji umirovljenik. Njega su zapamtile, jer ih je prije strašio.

Iz udruge za zaštitu divljih životinja kažu da je sada vrijeme kada ptići vrana uče letjeti i pritom ispadaju iz svog gnijezda – što je sasvim normalno. Zato su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni. Okvirni period u kojem ptići uče letjeti, trajat će do 10. lipnja.

Budući da je riječ o pticama koje se ne boje ničega, pa ih strah neće spriječiti da napadnu i mačku ili psa, čovjek se, tvrde stručnjaci, teško može obraniti od napada. Sretna okolnost je da su ti napadi najčešće samo upozorenja, koja se manifestiraju oblijetanjem ptice vrlo blizu glave čovjeka.

Stručnjaci zato savjetuju da se ptići nikako ne diraju, te da im se ne pokušavate približiti. Isto tako, izbjegavajte visoko drveće na kojima se vrane gnijezde, te se ne približavajte žbunju u kojem se ptići znaju skrivati dok ne nauče letjeti.

U godini dana teže napadnu ili ozlijede tek 3 osobe. Procjenjuje se da ih samo u Zagrebu ima 10 tisuća, a najviše u Malešnici, Trnju, Trnskom i Dugavama.

Tagged as

Current track

Title

Artist