Virtualna stvarnost: Kako je Katedrala izgledala nekada?

Written by on 14/03/2018

Kako je zagrebačka katedrala izgledala nekada, možemo provjeriti u subotu i to kroz virutalnu 3D stvarnost.

“Građani će u subotu moći vidjeti animaciju katedrale kako je izgledala prije velikog potresa 1880., animacija počinje 1874. U principu vidjet će se katedrala kako je izgledala prije, kako su ljudi živjeli, oblačili se”, ispričao nam je Milan Gudeljević iz startup tvrtke VR-pole, koja će na taj način ispitati dva stupa za virutalnu stvarnost, od čega će jedan u serijsku proizvodnju.

“Dobili smo od Gradskog ureda za prostorno uređenje dozvolu od mjesec dana da postavimo na lokaciji taj stup, upravo zbog toga da dobijemo feedback. Onda ćemo vidjeti u slučaju slažu li se građani i ako taj proizvod doprinosi turističkom potencijalu grada i onda ćemo ga pokloniti gradu, to nam je cilj”, dodao je Gudeljević.

Stupovi su proizvod domaće startup kompanije, a osmišljen je u suradnji s nekoliko profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

“Ono što imamo je zapravo potpisano s Muzejem iluzija gdje smo ušli u njihovu knjigu standarda s obzirom na to da oni u ovoj godini planiraju otvoriti desetak muzeja diljem Europe. Tu nam je prvi ulaz i za njih proizvodimo prvu seriju, a što se tiče vanjskih lokacija planiramo s Turističkim zajednicima na svim atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj postaviti barem po jedan stup”, objasnio je Gudeljević.

Za što vjerniji prikaz izgleda “stare” Katedrale, korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba koji su prilagođeni 3D stvarnosti. Kako to izgleda, možemo provjeriti u subotu od 12 do 16 sati, a slučajno odabrani građani će dobiti i nagrade.


Current track

Title

Artist