Današnji indeks zraka u Zagrebu loš, izdane upute za građane

Written by on 14/01/2020

Zbog izmjerenih visokih koncentracija čestica PM10 u Zagrebu, indeks kvalitete zraka je promjenjen na loš ili vrlo loš. Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je izdao preporuke za prevenciju razvoja akutnih i dugoročnih negatvnih posljedica za zdravlje, s naglaskom na posebno osjetljive skupine.

– Izbjegavanje dugotrajne i intezivne tjelesne aktivnosti na zraku djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

– Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava

– Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

– Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.

– Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

– Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.


Current track

Title

Artist